True

Alzheimerova bolest


Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga karakterizirana gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti. Najčešći je oblik demencije.

Prema procjenama, u Hrvatskoj danas ima oko 80 tisuća ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti, a bilježi se i sve veći rast broja oboljelih.


Prvi znak Alzheimerove bolesti je zaboravljivost. Ipak, zaboravljivost, ukoliko se s vremenom ne pogoršava, nije znak bolesti. Za Alzheimerovu bolest karakterističan je neprimjetan početak. Stanje se pogoršava postepeno, a ponekad progresija simptoma traje godinama. Uz zaboravljivost, javljaju se i zbunjenost, agresija, poremećaji sna.

Bitno je na vrijeme prepoznati pojavu bolesti i pravovremeno započeti liječenje. A kod tretiranja simptoma Alzheimerove bolesti značajnu podršku mogu pružiti eterična ulja.

U aromaterapiji se koristi eterično ulje geranija. Ovo eterično ulje potiče nastanak mikroglijalnih stanica, koje igraju važnu ulogu u borbi protiv neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Za ublažavanje simptoma poput agresije ili nesanice izvrsna su eterična ulja lavande, mandarine ili naranče. Zahvaljujući izrazito umirujućem djelovanju doprinose stabilnosti raspoloženja, boljem snu i smanjenju uznemirenosti.


Eterična ulja ružmarina i limuna u aromaterapiji se koriste za poboljšanje sposobnosti koncentracije i pamćenja.

Eterična ulja primjenjujte u prostoru u difuzeru ili aroma svjetiljci, koristite ih za masažu (prateći pritom upute za ovakav način upotrebe, dostupne na stranicama pojedinačnih eteričnih ulja), aromakomprese ili kupke.


Eterična ulja: Geranij, Lavanda, Ružmarin, Limun, Mandarina, Naranča


<<< NATRAG NA POPIS INDIKACIJA 

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.