True

Dekubitus


Dekubitus je naziv za ozljede kože i tkiva uzrokovane jakim i dugim pritiskom na određeni dio tkiva u tijelu ili trenjem. Prekida se cirkulacija krvi i kisika u tome dijelu tijela te koža na tome dijelu postaje čvrsta i crvena ili mekana i ljubičastoplave boje. Česte su otvorene rane koje teško zacjeljuju.

Rizičnu skupinu za dekubitus čine osobe koje zbog bolesti ili ozljede puno leže ili sjede i nisu u stanju često mijenjati položaj tijela, osobe ograničene pokretnosti, te osobe koje k tome imaju slabu cirkulaciju krvi. Dekubitus najčešće vežemo uz stare i slabo pokretne osobe.

Iskoristite blagodati aromaterapije za prevenciju i tretiranje dekubitusa!

Eterična ulja mire i kadulje djeluju zacjeljujuće i antiseptično – na nježan način osiguravaju čistoću rane, a pritom doprinose i bržem zacjeljenju oštećene kože. Zbog umirujućeg i regenerativnog djelovanja izvrstan je izbor i eterično ulje lavande . Eterična ulja primjenjujte kao aromakomprese, a eterična ulja mire i lavande možete primijeniti i putem aromatične kupke, prateći pritom upute za upotrebu dostupne na stranicama pojedinih eteričnih ulja.


Uz eterična ulja, preporučamo i macerate kantariona i nevena, te bazno ulje sjemenki divlje ruže. Nježna masaža potiče cirkulaciju, opušta zglobove i njeguje i hidratizira kožu. Masaža se ipak ne preporuča kod teže oštećene kože.


Eterična ulja: Mira, Kadulja, Lavanda

Bazna ulja: Divlja ruža sjemenke

Macerati: Kantarion, Neven


<<< NATRAG NA POPIS INDIKACIJA 


Ovaj je sadržaj namijenjen aromaterapeutima i stručnim osobama, u skladu s Uredbom Komisije (EU) br. 655/2013 od 10. srpnja 2013.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.