True

Giht

Giht je vrsta artritisa, odnosno, upala zglobova uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima, hrskavici, tetivama. Ovo upalno stanje nastaje kao rezultat povećane koncentracije mokraćne kiseline u tijelu. Naime, mokraćna se kiselina razgrađuje u krvi i eliminira urinom, međutim, kod povećane proizvodnje mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno mokraćne kiseline iz tijela, mogu se stvoriti kristali mokraćne kiseline, koji prethode razvoju gihta.


Giht se povijesno nazivao i ''bolešću kraljeva'' jer se povezivao s pretjeranom konzumacijom alkohola, mesa, raskošne hrane koju su si mogli priuštiti samo bogati. Međutim, danas se javlja i kod ljudi s normalnom, umjerenom prehranom i stilom života. Češći je kod muškaraca između četrdesete i pedesete godine.


Uobičajeni su simptomi jaka bol, osjetljivost i nelagoda zahvaćenog područja, crvenilo, povećana toplina i oticanje zglobova. Giht često zahvaća zglob palca na nozi, zglob koljena, članka na nozi, noge, ruke, laktove.

Giht može biti izrazito bolan i nelagodan, a s obzirom na to da suvremena medicina ne nudi trajno i adekvatno rješenje, mnogi s uspjehom posežu za prirodnim rješenjima. 


Eterična ulja učinkovita su u tretiranju i ublažavanju simptoma gihta, a izvrstan su odabir eterična ulja bora, borovice, komorača, limuna i sjemenki mrkve. Radi se o eteričnim uljima s diuretskim, protuupalnim djelovanjem. Potiču izbacivanje tekućine iz tijela, a time direktno djeluju na uzrok gihta. Poticanjem rada bubrega i izbacivanjem tekućine u tijelu smanjuje se i količina mokraćne kiseline u tijelu. Eteričnim uljima pritom možete ublažiti i otekline i osjećaj nelagode i boli.


Eterična ulja koristite za izradu vlastitih pripravaka za lokalno utrljavanje, prateći pritom upute o doziranju i upotrebi dostupne na stranicama pojedinih eteričnih ulja. Izvrsna baza za pripravke su bazno ulja sezama ili macerat nevena. Uz aromaterapiju, bitno je i unositi dovoljno tekućine u organizam i prilagoditi prehranu – preporuča se izbjegavanje namirnica poput alkoholnih napitaka, kvasca, inćuna, sardina, iznutrica, grahorica.


Eterična ulja: Bor, Borovica, Komorač, Limun, Mrkva sjemenke

Bazna ulja: Sezam


<<< NATRAG NA POPIS INDIKACIJA 


Ovaj je sadržaj namijenjen aromaterapeutima i stručnim osobama, u skladu s Uredbom Komisije (EU) br. 655/2013 od 10. srpnja 2013.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.